מבחן לדוגמא בתיאוריות בקרימינולוגיה

בס"ד

אוניברסיטת בר-אילן

המחלקה לקרימינולוגיה

ב"ה, תשע"ג                                                                                              סמסטר ב' מועד א'

נושא: תיאוריות בקרימינולוגיה                

קורס מספר: 73-100-01

מרצה: ד"ר משה בן סימון

תאריך: 02/07/2013

שעת המבחן: 12:00

משך הבחינה: 2.5 שעות

חומר עזר: אסור בהחלט!

הנחיות:

  1. בחר בשני נושאים מתוך שני הפרקים הראשונים לפי ההנחיות שבראש כל פרק. מכל פרק בחר בנושא אחד שבו תוכל להגשים את יכולתך והשב בהרחבה ובהעמקה.
  2. הקדם מחשבה לכתיבתך. ראוי שתכין לעצמך תוכנית כתיבה בטרם תתחיל לכתוב. עליך לדון בכל נושא בהרחבה אך בלא משפטי סרק. אין לכתוב יותר משתי מחברות! אין לכתוב משני צדי הדף! כל חומר נוסף לא ייבדק!
  3. יש לראות כל שאלה כעומדת בפני עצמה. אסור להסתמך על שאלה שענית בבואך להשיב על השאלה השנייה שאת/ה משיב/ה עליה.
  4. חזק את עצמך, חייך לעצמך ולסביבתך! חשוב נא מחשבות חיוביות! אנא אל תשכח לשתות ולאכול בזמן הבחינה.

 

זכור! אתה יותר חשוב מהבחינה. אנו מאחלים לך מחשבות ברוכות וחופשה נעימה!

 

הערות: – החזר את טופס הבחינה יחד עם מחברות הבחינה. 

              – כל לשון פניה בזכר משמעו לשני המינים.

ניקוד:

פרק א    40%

פרק ב    30%

פרק ג     30%

              100%

בהצלחה!

פרק א (40%)

השב על נושא אחד בלבד בהרחבה. שים לב לכל הסעיפים וענה על כל סעיף בנפרד.

  1. קיימת אמרה הטוענת כי "התפוח אינו נופל רחוק מהעץ" ומכאן שעבריינות הינה תולדה תורשתית ו/או סביבתית, שאינה זקוקה לתהליכים מיוחדים כדי שתוגשם ותתהווה.
  • מה היה אומר על כך פרויד? נא להתמקד בנקודות רלוונטיות ולא לשטוח את כל משנתו הרחבה של פרויד. (10 נקודות).

היינו אומרים שפרויד מצביע יותר על סיבות סביבתיות – והקשרן להתפתחות השכבות באדם- מודל השכבות. אך יש גם נימה דטרמיניסטית בדבריו שמתבטאת במודל הפסיכוסקסאלי.

  • מה היה אומר על כך אייסנק? הצג בהרחבה. (10 נקודות). סביבה יותר מתורשה לפי התיאוריות סביב המוחצן מופנם ונוירוטיסיזם. (להגיד נוירוטיסיזם!)
  • מה היה אומר על כך אדד בהתייחסו לתיוג חברתי? הצג בהרחבה. (10 נקודות). קרקע מכינה.
  • אנא הצג בהרחבה תיאוריה נוספת המתייחסת לסוגיה זו מתוך פרק 9 בספר של Lilly, Cullen, & Ball, 2002 (שם הספר: Criminological theory: Context and consequences). (10 נקודות).

 

אתנחתא: כדאי לדעת שביום העצמאות אומרים את תפילת ההלל בחוגי הציונות הדתית, ובסוף תפילת ערבית מברכים המתפללים זה את זה וזה את זו: "מועדים לשמחה לאלתר לגאולה שלמה".

 

  1. צעיר בן 18 נתפס כשהוא נוהג תחת השפעת אלכוהול. מדובר בפעם השלישית שהצעיר נתפס על עבירה זו בשנה האחרונה. באחד הלילות, במהלך פעילות שגרתית, עצר שוטר רכב לבדיקה שגרתית. כשהנהג עצר את הרכב בצד הדרך הוא זיהה את השוטר שכבר רשם לו שני דוחות בעבר ואפילו פנה אל השוטר בשמו הפרטי. השוטר שביצע את המוטל עליו, בדק את הנהג שנתפס שוב נוהג תחת השפעת אלכוהול. בשתי הפעמים הקודמות שבהן הנהג הצעיר נתפס נוהג לאחר ששתה, הוא הועמד לדין – אך אחרי העבירה השנייה, בית המשפט החזיר לו את רישיון הנהיגה שלו והוא לא למד את הלקח והמשיך לנהוג. מאוחר יותר הסתבר כי הצעיר מכור לאלכוהול.

א. כיצד היה מסביר פרנקל (גישה קיומית) את התמכרותו של הצעיר לאלכוהול? ריק קיומי – חוסר במשמעות חיים. הסברת המונחים בעיני הצעיר. וואקום השואב אליו כל דבר היכול למלא – את האלכוהול. משמעות חיים מזויפת. הקלת סבל יומיומי. התמודדות עם סבל.(10 נקודות).

ב. בהתבסס על מחקרי מוח עדכניים, מה ניתן לומר על מבנה מוחו של הצעיר בהתאם להתנהגותו? אנא פרט והצג את אברי המוח הרלוונטיים. מח לא מפותח עד הסוף בגיל הזה. גנגליונים בזיליים, אמיגלה. צעירים פועלים יותר מהאמיגדלה – בצורה אמוציונאלית ופחות מחושבת. אימפולסיביות. חוסר תכנון לטווח רחוק. כיוון ההתפתחות. (12 נקודות).

ג. על בסיס התשובות בסעיפים א' ו-ב', הצע לפחות 4 דרכים יישומיות למניעת עבריינות בני נוער בכלל, ולא בהכרח בהקשר לנסיעה בשכרות. תנועות נוער, ייצוב אישיות וזהות (8 נקודות).

ד. בהנחה שהצעיר הנו בן מהגרים, כיצד היתה קיליאן – מה שלמדנו לגבי בני מהגרים (Killian, 2002) מסבירה את התנהגותו? אנא הרחב. (10 נקודות).
הייתה אומרת שהוא לא השיג יכולת לדו תרבותיות. נקרע בין שניהם. סוציאליזציה פרו אקטיבית. להסביר רעיון.

 

אתנחתא: גדול השלום בין איש לאשתו , עד כדי כך, שהוא דוחה חלק ממצוות התורה! (הרב אבינר). נישואין יכולים להגשים את הנצח (משה אדד)!

 

 

 

  1. מלחמת כנופיות רחוב בדרום תל אביב: חמישה קטינים נעצרו במהלך השבוע בחשד שתקפו שני נערים, בני 15 ו-18, במהלך ויכוח על סיגריה בשבוע שעבר. לא מדובר בפעם הראשונה בה מתקיימת תגרה בין המעורבים… מחקירת המשטרה עולה כי אחד מהחשודים ביקש סיגריה משני הנערים, ולאחר שאלה סירבו, תקפה החבורה את השניים. השניים הוכו, והנער בן ה-18 אף נדקר במהלך התגרה. מספר דקות לאחר מכן נמלטו חמשת החשודים מהמקום, כשהם מותירים את שני הצעירים פצועים באורח קל… מהחקירה עלה כי אין זו הפעם הראשונה בה שתי החבורות מתקוטטות." (וואלה! חדשות, 2011).
  • לאיזה סוג של כנופיה שייכים נערים אלו? אנא פרט. כנופיות רכוש, הדוניסטיות, מתבגרים – לא למדנו. (4 נקודות).
  • כיצד היה סאתרלנד (תורת ההתחברות הדיפרנציאלית) מסביר את הצטרפות הנערים לכנופיה? הסבר בהרחבה. למידה! להציג את התהליך של סאטרלנד –התנסות וכו'. התמקדות בשלב הלמידה.(12 נקודות).
  • כיצד היה ג'אן ג'נה מטפח נערים אלו? הסבר בהרחבה. היה מפריד בינם לבין אחרים, יוצר להם זהות, מטפח את האני שלהם. להביא את כל העקרונות שלמדנו.(12 נקודות).
  • כיצד ניתן להסביר עבריינות זו על פי תיאוריית הסחרור העברייני של רונאל- סחרור קבוצתי כרוני- קורה שוב ושוב. (Ronel, 2009)? (12 נקודות).

 

פרק ב (30%)

השב על נושא אחד בלבד בהרחבה. שים לב לכל הסעיפים וענה על כל סעיף בנפרד.

 

  1. הפשיעה בעיר ניו-יורק בתחילת שנות ה-90 הגיעה לשיא עד כי תושבי העיר חששו להתהלך בה החל משעות הלילה המוקדמות. מעבר לכך, כמות התאונות שנגרמו כתוצאה מנהגים שנהגו תחת השפעת אלכוהול היתה עצומה.

א. כיצד "תיאורית החלונות השבורים" היתה מנתחת מצב זה ואיזה פתרון היתה מציעה?

שאלת ידע. לפרוס את התיאוריה. איך התחיל. מה היו התוצאות. (15 נקודות).                                                       

ב. תאר את "תיאורית הנקודות החמות" של וייסבורד וכיצד היא מציעה להתמודד עם נגע הפשיעה בעיר? מהי תורת הרשתות עליה מתבססת תיאוריה זו? שאלת ידע קלה!(15 נקודות).

 

אתנחתא: במקורותינו כתוב: "בשנת היובל הזאת תשבו (=תש"ח בגימטריה) איש אל אחוזתו".

 

 

  1. הסברו של ליפטון את שואת העם היהודי:

א. תאר את חמשת האופנים לרכישת תחושת זהות רציפה.  (15 נקודות).

ב. כיצד האופנים אותם מנית בסעיף א' קשורים להסברו של ליפטון את התפתחותה של גרמניה הנאצית? אנא השתמש והבהר בתשובתך את המושגים הבאים: דה-סימבוליזציה; טוטאליזם; תפיסה מונומנית. (15 נקודות).

אתנחתא: שווה את האנושיות שבך מול עיניך, ותמצא את עצמך מגשים את הטוב (משה אדד).

 

 

  1. תיאוריית התיוג:

א. האם תיוג חיוני לחברה? מהי תרומת התיוג לעבריין? (12 נקודות).

ב. הצג את גישת המייסדים, גישתו של שוהם וגישתו של אדד בכל הקשור לתיוג כיוצר הוויה עבריינית. (18 נקודות).

 

אתנחתא: "את האלוקים ירא, כי זה כל האדם" (קהלת).

פרק ג (30%)

לפניך 10 מושגים. בחר מתוכם 5 (6 נקודות לכל מושג) ו-

  • הסבר את המונח (3 נקודות).
  • קשור את המונח בהרחבה לפנומן העברייני (3 נקודות).
  1. הדוניסט (בן-שחר)
  2. לא מודע (פרויד)
  3. בושה רה-אינטגרטיבית (ברייטווייט Braithwaite)
  4. חדשנות (מרטון)
  5. אנומיה (דירקהיים)
  6. הומיאוסטאזיס (פרויד)
  7. טכניקות נטרול (סייקס ומצא)
  8. כוחה הפנימי של הנורמה (סלין)
  9. בעלי האורכה (אריקסון)
  10. תסביך נחיתות (אדלר)

 

 

תודה על השתתפותך בקורס ואיחולי הצלחה בהמשך הדרך!!!

"תאוריות בקרימינולוגיה" הוא קורס המתמקד בחקר וניתוח פרספקטיבות תאורטיות שונות המבקשות להסביר את הגורמים, התבניות והדינמיקה של התנהגות פלילית ומערכת המשפט הפלילי. הקורס הזה עוסק בחקר חקר הקרימינולוגיה, שהוא המחקר המדעי על פשע, פושעים, והגורמים שתורמים להתנהגות הפושעת.

הקורס מכסה בדרך כלל מגוון של תאוריות קרימינולוגיות אשר פותחו לאורך זמן על מנת להבין מדוע אנשים עוסקים בפעילות פלילית. כמה מהתיאוריות המרכזיות העשויות להיות מכוסות בקורס הזה כוללות:

התאוריה הקלאסית: תאוריה זו מושרשת ברעיון של בחירה חופשית ובחירה רציונלית. הוא מציע שאנשים יקבלו החלטות מודעות להתנהגות פלילית שמבוססת על שקילת היתרונות הפוטנציאליים נגד הסיכונים של להיתפס ולהיענש.

התאוריה הפוזיטיביסטית: התאוריות הפוזיטיביסטיות מדגישות את ההשפעה של גורמים ביולוגיים, פסיכולוגיים וחברתיים על התנהגות פלילית. תאוריות אלה מחפשות לזהות סיבות לפשיעה, כגון נטייה גנטית, מומים מוחיים, או סביבה משפחתית לא-מתפקדת.

תורת העיוות (Strain Theory): תורת העיוות מתמקדת בהתפרקות בין מטרות חברתיות לבין האמצעים שעומדים לרשותם כדי להשיג מטרות אלה. הוא מצביע על כך שהפרט עוסק בפעילות פלילית כתגובה ללחץ שנגרם כתוצאה מחוסר היכולת להשיג הצלחה באמצעים לגיטימיים.

תאוריית הלמידה החברתית: תאוריה זו מציעה כי התנהגות פלילית נלמדת באמצעות אינטראקציות עם אחרים ובאמצעות התבוננות וחיקוי התנהגויות של מודלים לחיקוי (מודל לחיקוי), עמיתים או בני משפחה.

תאוריית תיוג (באנגלית: Labeling Theory) היא תאוריה העוסקת באופן בו תגובות חברתיות להתנהגויות הפרט יכולות להשפיע על הזהות העצמית שלהן ועל ההתנהגות העתידית שלהן. הוא מציע כי אנשים המסומנים כפושעים עשויים להפנים תווית זו ולעסוק בפעילויות פליליות נוספות.

תורת הבקרה: תיאוריות הבקרה מציעות כי לאנשים יש באופן טבעי פוטנציאל לעסוק בפעילות פלילית, אבל קשרים חברתיים וקשרים, כגון משפחה, בית ספר, וקשרי קהילה, משמשים כחומרי הרתעה.

תורת הפעילויות השגרתית: תאוריה זו בוחנת את התלכדות העבריינים המונעים, מטרות מתאימות והיעדר אפוטרופסות מתאימה כגורמים התורמים להזדמנויות פליליות.

תורת הסכסוכים: תיאוריות קונפליקט מדגישות את מאבקי הכוח וחוסר השוויון בחברה ככוחות המניעים מאחורי התנהגות פלילית. הם טוענים כי מערכת המשפט הפלילי יכולה לשמש כדי לשמור על האינטרסים של החזקים על חשבון השוליים.

תורת קורס החיים: תאוריות קורס החיים מתמקדות באופן התפתחות התנהגות פלילית על תוחלת חייו של האדם, באמצעות שילוב של בחירות אישיות והשפעות סביבתיות.

הקורס יכלול קריאה וניתוח של טקסטים מרכזיים הקשורים לתאוריות אלה, דיונים ודיונים, ואולי אף יישום של תאוריות אלו על מקרי בוחן או תרחישים מציאותיים. כמו כן, התלמידים יכולים לחקור את ההשלכות המעשיות של תאוריות אלו על מדיניות של צדק פלילי ואסטרטגיות התערבות.

הקורס "תאוריות בקרימינולוגיה" מספק לסטודנטים הבנה מקיפה של מגוון הפרספקטיבות בתחום הקרימינולוגיה וכיצד תאוריות אלה תורמות להבנתנו על התנהגות פלילית ותגובות חברתיות לה.